Karl Johan - konst, inredningar och teknik i empirens Sverige : en konstbok från Nationalmuseum

Empiren, den praktfulla franska kejsarstilen under Napoleon I's tid, sökte sina förebilder i romersk kejsartid. I första hand var den en inredningsstil - i Sverige skapades magnifika franskinspirerande inredningar för Karl XIII och Karl XIV Johan. Mörk mahogny och förgyllning, klara och starka färger, överdådiga gardinuppsättningar och tryckta tapeter med antika motiv hör till periodens kännetecken.

Empirens stramhet ersattes snart av en intim och ombonad stil av borgerlig karaktär, utvecklad framför allt i England och Tyskland. Karl Johansstil, senempir och biedermeier är olika stilbegrepp som tillämpas på denna perios, där mjuka former, ljusa träslag och naturalistiska blommönster dominerar.

Målare och skulptörer reste till Rom där de inspireras till klassiska antika ämnen, men den framväxande nationalismen vände snart deras intresse mot inhemsk mytologi och historia.

1800-talets första decennier var också en tid av samhälleliga och tekniska förändringar. Ingenjörskonsten slog igenom och grunden lades till den snabba industrialiseringen under århundradets senare del.

Författare
(Redigerad av Barbro Hovstadius.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Streiffert cop. 1991 Sverige, Stockholm, Italien 144 sidor., [6] pl.-s. (vissa i färg) ill. 23 cm